Osztrák sütemény recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 22 dkg cukor
- 22 dkg darált dió
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 1 tk sütőpor
A krémhez:
- 20 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 25 dkg vaj
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2,5 dl kávé
- 1 cs babapiskóta
Az babapiskóták mártogatásához:
- 1 dl rummal ízesített tej
A bevonathoz:
- 5 ek kristálycukor
- 5 ek víz
- 5 ek kakaópor
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 20*30 cm-es tepsiben. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük elektromos habverővel (ez kb 8-10 perc). A diót a zsemlemorzsával összekeverjük és a sütőporral a hozzá keverjük egy fakanállal az előzőleg kikevert masszával. Két részre osztjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a két lapot.
A vaníliás pudingport a kávéval, cukorral, tojás sárgával csomómentesre kikeverjük és felfőzzük. Amikor kihűlt a vajjal jól kihabosítjuk, nagyon könnyű finom krémet kapunk.
Az első lapot megkenjük fele krémmel, kirakjuk a rumos tejbe mártott babapiskótákkal. Rákenjük a másik adag krémet és befedjük a másik lappal Most főzött csokimázat készítettem rá.
A vizet a cukorral, kakaóporral összekeverjük és közepes lángon, kevergetve összefőzzük. Nem főzzük túl, csak addig, míg a cukor elolvad. Tűzről lehúzva belekeverjük a vajat. Pár pillanatra visszatesszük a lángra, kicsit összekeverjük. A tűzről levéve kicsit várunk, hogy hűljön, de meg ne dermedjen és a sütemény tetejére kenjük.
Régi recept, Zalából kaptam, most került elkészítésre. Ajánlom mindenkinek, főként azoknak, akik szeretik a kávés ízesítésű sütiket.
Csokoládéval is bevonhatjuk!