Osztrák sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Osztrák sütemény

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 7 tojás
  • 22 dkg cukor
  • 22 dkg darált dió
  • 7 dkg zsemlemorzsa
  • 1 tk sütőpor

A krémhez:

  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 25 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl kávé
  • 1 cs babapiskóta

Az babapiskóták mártogatásához:

  • 1 dl rummal ízesített tej

A bevonathoz:

  • 5 ek kristálycukor
  • 5 ek víz
  • 5 ek kakaópor
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 20*30 cm-es tepsiben. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük elektromos habverővel (ez kb 8-10 perc). A diót a zsemlemorzsával összekeverjük és a sütőporral a hozzá keverjük egy fakanállal az előzőleg kikevert masszával. Két részre osztjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a két lapot.

A vaníliás pudingport a kávéval, cukorral, tojás sárgával csomómentesre kikeverjük és felfőzzük. Amikor kihűlt a vajjal jól kihabosítjuk, nagyon könnyű finom krémet kapunk.

Az első lapot megkenjük fele krémmel, kirakjuk a rumos tejbe mártott babapiskótákkal. Rákenjük a másik adag krémet és befedjük a másik lappal Most főzött csokimázat készítettem rá.

A vizet a cukorral, kakaóporral összekeverjük és közepes lángon, kevergetve összefőzzük. Nem főzzük túl, csak addig, míg a cukor elolvad. Tűzről lehúzva belekeverjük a vajat. Pár pillanatra visszatesszük a lángra, kicsit összekeverjük. A tűzről levéve kicsit várunk, hogy hűljön, de meg ne dermedjen és a sütemény tetejére kenjük.

Régi recept, Zalából kaptam, most került elkészítésre. Ajánlom mindenkinek, főként azoknak, akik szeretik a kávés ízesítésű sütiket.
Csokoládéval is bevonhatjuk!