Omlós mákos-marcipános keksz recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg egész mák
- 5 dkg marcipán
- 15 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 0,5 ek tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Elkészítése:
A mákot állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen. (Vigyázzunk, nehogy a mák megégjen. Egy pár pillanat elég ahhoz, hogy kellően megpörkölődjön!!!)
A lisztet szitáljuk át, majd keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval és a reszelt citromhéjjal. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.
A hűtőből kivéve lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát. (Én derelyevágóval vágtam fel.)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a tésztát. (Sütés közben a tészta nőni fog.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Ízlés szerint süthetjük világosabbra, vagy éppen sötétebbre. Én kicsit sötétebbre sütöttem, mert jó ropogósan szeretjük. Hűvös helyen hosszabb ideig eltartható, így az ünnep előtt már napokkal, vagy akár egy héttel előbb is megsüthetjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

