Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Narancsos mennyország recept

Narancsos mennyország
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    Lime piskóta:

    • 1 lime
    • 225 g liszt
    • 2 kk sütőpor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 225 g margarin
    • 225 g porcukor
    • csipetnyi só

    Narancskrém

    • 75 g cukor
    • 1 narancs reszelt héja és leve
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 50 g vaj

    Narancsos csokoládé mousse

    • 2 lap zselatin
    • 250 ml tejszín
    • 100 g fehér csokoládé
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 dkg cukor
    • 1 narancs
    • kevés alkohol (el lehet hagyni)

    Elkészítése:

    Piskóta elkészítése:

    A lisztet és sütőport egy tálba szitáljuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, hozzá adjuk a sót is.

    A lime kifacsart levét, és lereszelt héját hozzáadjuk a liszthez, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül a habbá vert fehérjét.

    Óvatosan, nehogy összetörjön a hab, összedolgozzuk, és kizsírozott, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük.

    Ez a mennyiség 20 cm átmérőjű tortaformához elég, három lap lesz belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.

    A limeot helyettesíthetjük bolti előkészített trópusi gyümölcs keverékkel is, ebben az esetben lisztben forgassuk meg, mielőtt beletesszük, mert a kockákra vágott gyümölcshéj lesüllyed a tésztánkban.

    Amikor készen van, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

    A piskótát három felé vágjuk, és megtöltjük egy rétegben házi narancslekvárral, vagy narancskrémmel.

    Én lekvárt használtam, a vaj szándékos mellőzése miatt, de ha másnak készítem, vagy nincs otthon savanykás lekvár, akkor narancskrémet használok alternatívaként.

    A narancskrém elkészítése:

    Felverjük a tojást a narancslével, majd keverjük hozzá a cukrot, és a reszelt héját. Tegyük gőzfürdőbe, és adagoljuk hozzá a vajat.

    Kevergessük addig, míg a vaj egészen fel nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik.

    Akkor jó, ha a fakanalat belemártva bevonatot képez rajta, nem csöpög le. Nálunk “rózsapróbának” hívják, mert ha ráfújunk a fakanálra, és a massza rózsa alakban ráncosodik, akkor jó.

    A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, csak ezután töltsük a piskótába.

    Dekoráció:

    1. 50 g fehér csokoládé
    2. pisztácia
    3. áfonya

    Tetejére a fehér csokoládét gőzfürdőben felolvasztottam, és a torta formájába öntöttem zsírpapírra, megdermedni. Mielőtt végleg visszadermedt volna, összetört pisztáciát, és aszalt áfonyát szórtam rá.

    Csokoládé mousse

    Verjük fel a tejszínhabot, közben a zselatint áztassuk be. A csokoládét gőzfürdőben olvasszuk fel, közben a tojást dolgozzuk össze a cukorral.

    Ha tűzről levéve a csokoládé kihűlt, keverjük bele a cukros tojást, majd a tejszínhab egy részét.

    Óvatosan, lassú kézmozdulatokkal fordítsuk bele a habot, semmiképp ne törjük össze a habot! Ekkor adjuk hozzá a már kihűlt, de még folyékony zselatin felét, és azt is dolgozzuk el.

    Ezután mehet bele a narancs lereszelt héja, kifacsart leve, az alkohol, majd az eldolgozást követően a maradék zselatin.

    Végül a hab, amit nagyon óvatosan keverünk bele, hogy a mousse légies, könnyű maradjon, ne essen össze. Ha készen vagyunk,töltsük a kívánt formába, amiben majd megdermedhet. Kissé rázogassuk meg, hogy egyenletesen terüljön el.

    Tegyük hűtőszekrénybe, legalább három órát hagyjuk dermedni.

    A mousse akkor tökéletes, ha a hűtőből kivéve egy forró vízbe mártott kanállal tudunk belőle kimerni egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy elfolyna. Légiesnek, könnyűnek kell lennie.

    Jó tanács:

    Ha még a hűtőbe tétele előtt érezzük, hogy ez bizony folyós marad, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. Ez esetben nem lesz se légies, se könnyű, de az íze legalább finom, és nincs kudarcélményünk.

    Tipp:

    A csokoládé mousse-t szerettem volna valamivel feldobni, ami nem tejszínhab, így egy narancs leszűrt levében oldottam fel zselatint, amivel leöntöttem.

    A végeredménnyel nem voltam túl elégedett, ezért tettem bele egy csipetnyi lüszterport, ami abszolút nem kötelező hozzávaló, csak elárulom, hogy mitől csillog szép gyöngyházfényesen a narancs zselém.

    A lüszter karácsonyról maradt, és marcipánhoz való, íztelen, színtelen, de kíváncsi voltam, hogy fest ezen a desszerten, és nem bántam meg.

    Nem egyszerű recept, mivel én találtam ki, és addig kísérleteztem vele, míg nem lett olyan állagú, és kinézetű, amilyennek elképzeltem.

    Egy azonban biztos: amilyen dekoratív, olyan finom desszert, és cukrászdában nem lehet kapni! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá