Hozzávalók:
Lime piskóta:
Narancskrém
Narancsos csokoládé mousse
Elkészítése:
A lisztet és sütőport egy tálba szitáljuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, hozzá adjuk a sót is.
A lime kifacsart levét, és lereszelt héját hozzáadjuk a liszthez, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül a habbá vert fehérjét.
Óvatosan, nehogy összetörjön a hab, összedolgozzuk, és kizsírozott, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük.
Ez a mennyiség 20 cm átmérőjű tortaformához elég, három lap lesz belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.
A limeot helyettesíthetjük bolti előkészített trópusi gyümölcs keverékkel is, ebben az esetben lisztben forgassuk meg, mielőtt beletesszük, mert a kockákra vágott gyümölcshéj lesüllyed a tésztánkban.
Amikor készen van, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A piskótát három felé vágjuk, és megtöltjük egy rétegben házi narancslekvárral, vagy narancskrémmel.
Én lekvárt használtam, a vaj szándékos mellőzése miatt, de ha másnak készítem, vagy nincs otthon savanykás lekvár, akkor narancskrémet használok alternatívaként.
Felverjük a tojást a narancslével, majd keverjük hozzá a cukrot, és a reszelt héját. Tegyük gőzfürdőbe, és adagoljuk hozzá a vajat.
Kevergessük addig, míg a vaj egészen fel nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik.
Akkor jó, ha a fakanalat belemártva bevonatot képez rajta, nem csöpög le. Nálunk “rózsapróbának” hívják, mert ha ráfújunk a fakanálra, és a massza rózsa alakban ráncosodik, akkor jó.
A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, csak ezután töltsük a piskótába.
Tetejére a fehér csokoládét gőzfürdőben felolvasztottam, és a torta formájába öntöttem zsírpapírra, megdermedni. Mielőtt végleg visszadermedt volna, összetört pisztáciát, és aszalt áfonyát szórtam rá.
Verjük fel a tejszínhabot, közben a zselatint áztassuk be. A csokoládét gőzfürdőben olvasszuk fel, közben a tojást dolgozzuk össze a cukorral.
Ha tűzről levéve a csokoládé kihűlt, keverjük bele a cukros tojást, majd a tejszínhab egy részét.
Óvatosan, lassú kézmozdulatokkal fordítsuk bele a habot, semmiképp ne törjük össze a habot! Ekkor adjuk hozzá a már kihűlt, de még folyékony zselatin felét, és azt is dolgozzuk el.
Ezután mehet bele a narancs lereszelt héja, kifacsart leve, az alkohol, majd az eldolgozást követően a maradék zselatin.
Végül a hab, amit nagyon óvatosan keverünk bele, hogy a mousse légies, könnyű maradjon, ne essen össze. Ha készen vagyunk,töltsük a kívánt formába, amiben majd megdermedhet. Kissé rázogassuk meg, hogy egyenletesen terüljön el.
Tegyük hűtőszekrénybe, legalább három órát hagyjuk dermedni.
A mousse akkor tökéletes, ha a hűtőből kivéve egy forró vízbe mártott kanállal tudunk belőle kimerni egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy elfolyna. Légiesnek, könnyűnek kell lennie.
Ha még a hűtőbe tétele előtt érezzük, hogy ez bizony folyós marad, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. Ez esetben nem lesz se légies, se könnyű, de az íze legalább finom, és nincs kudarcélményünk.
A csokoládé mousse-t szerettem volna valamivel feldobni, ami nem tejszínhab, így egy narancs leszűrt levében oldottam fel zselatint, amivel leöntöttem.
A végeredménnyel nem voltam túl elégedett, ezért tettem bele egy csipetnyi lüszterport, ami abszolút nem kötelező hozzávaló, csak elárulom, hogy mitől csillog szép gyöngyházfényesen a narancs zselém.
A lüszter karácsonyról maradt, és marcipánhoz való, íztelen, színtelen, de kíváncsi voltam, hogy fest ezen a desszerten, és nem bántam meg.
Nem egyszerű recept, mivel én találtam ki, és addig kísérleteztem vele, míg nem lett olyan állagú, és kinézetű, amilyennek elképzeltem.
Egy azonban biztos: amilyen dekoratív, olyan finom desszert, és cukrászdában nem lehet kapni! :)