Nagy briós recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
A tejet egy pici cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.
A robotgép táljába beleönteni a lisztet, a sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverni. Ezután spatulával lekaparni a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverni.
Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverni. Ezután egy kis adagot hozzáadni a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítani a robotgépet, és apránként hozzáadni a többi cukros-vajat is.
Amikor már az összes cukros-vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítani a robotgépet, és kb. 10 percig továbbkeverni a tésztát, hogy egy sima állagot kapjon.
A dagasztás befejezése után a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára keleszteni.
A kelesztés befejezése után a tésztát a kézzel 2-3-szor visszaütögetni, majd kicsit átgyúrni.
Ezután a tálat folpack fóliával lefedni, majd több órára a hűtőbe tenni pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát)
Egy briós elkészítéséhez 600 g tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.
A tésztát szétosztani egy 400 g-os, és egy 200 g-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázni, majd a briósforma aljára helyezni. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrni, és egy mélyedést csinálni.(lyukat)
A kisebbik darab tésztából labdát formázni, majd oválisra formázni.
Ezután két ujjunkat belisztezni, majd gyengéden lenyomni az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe, úgy hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.
A tészta minden kilátszó részét lekenni a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára keleszteni.
Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenni a tojásos-tejes keverékkel, majd egy hideg vízbe mártott ollóval, 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejteni a tésztán. Ezután rögtön a sütőbe tenni.
A sütőt előmelegíteni 200 fokosra, majd behelyezni a brióst és 15 percig sütni. Ezután a hőmérsékletet levenni 170 fokra és 30 percig továbbsütni. ( Én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem. A sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen.)
Amikor a briós készre sült, a sütőből kivenni és pár percig a formában hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.
Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst, éles késsel ízlés szerint felszeletelni, majd vajjal és lekvárral kínálni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Málnás édességek, amiket nem lehet megunni – sütve és sütés nélkül
Üde, friss, ellenállhatatlan – a málna igazi nyári kedvenc! Akár csokival,
Tovább olvasom »
Hűsítő édességek forró napokra – ezek a sütik most tarolnak
Ha tombol a hőség, a sütőt messziről elkerüljük – de ez nem jelenti azt, ho
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.23 hétfő
Hétfőn jól jön egy kis lendület a heti kezdéshez, és ehhez a tányérunk is h
Tovább olvasom »
10 cukkinis recept – krémlevestől a rakottasig, húsosan és húsmentesen
A cukkini az egyik legnagyobb aduász a konyhában: gyors, laktató, egészsége
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.20 péntek
Péntekre már mindannyian egy kicsit lazábbra vennénk a tempót, de azért jól
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 péntek
A mai nap is finomságokkal indul! Te mit főzöl ma ebédre?
Tovább olvasom »