Áfonyás-morzsás muffin recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 2 bögre liszt
- 1 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- Fél csésze vaj ( lehet margarin is)
- Fél csésze barna cukor és fél csésze kristálycukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek. vanília kivonat
- Fél csésze tej
- 2 csésze áfonya ( friss illetve fagyasztott is lehet)
Ropogós szórás a tetején:
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál liszt
- 2 teáskanál olaj
Elkészítése:
A sütőt először is előmelegítem 180°C-200°C-ra. Egy muffin-tepsit kibélelek a megfelelő méretű papírokkal, ha nincs papír, klasszul ki lehet vágni sütőpapírból is belevalót, vagy kivajazni és kimorzsázni a formákat.
A tésztához a lisztet, a sót és a sütőport összekeverem egy kisebb tálban, félreteszem. Egy nagyobb tálban a már eleve szoba hőmérsékletű vajat habosra keverem a kétféle cukorral, szépen ki fog fehéredni, majd hozzáadom a tojásokat, a vaníliát és a tejet és tovább keverem. A lisztes keveréket már csak fakanállal keverem hozzá, nem túlkeverve a tésztát. A muffin akkor jó, ha könnyű és levegős. Mehet bele az áfonya.
Cukros-ropogós
A cukrot és a lisztet összekeverem és hozzáadom az olajat. Nedves homok állagúnak kell lennie.:)
A masszát szétosztom a kipapírozott muffin-tepsiben, én fagyis kanalat használtam, minden lyukba 1 gombóccal, attól függően, hány dekás a kanál.:) Majd megszórtam a cukros keverékkel és 180°C fokon sütöttem 20 percig.
Tipp:
Az én sütőm kiszámíthatatlan, szóval ha a 9-es számít a legnagyobb hófokozatnak, akkor körülbelül hatos és kilences közötti hőfokon sütöttem a muffint.:) Barna cukor helyett mehet bele egyszerű kristálycukor is, márkázott vaj helyett pedig jó minőségű margarin, a Rama új vaj ízű margarinja nagyon klassz.:) Mivel én ezeket fesztiválozni vittem, grillezni való kis alu-kapszlikat használtam, tartósak, többször felhasználhatóak és nem szárad ki bennük a nasi.