Mogyoróvajas-csokoládés keksz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók kb 30 db kekszhez:
- 10 dkg mogyoróvaj
- 10 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor (+ a forgatáshoz)
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- 1 mk őrölt fahéj
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
A csokoládét éles késsel vágjuk fel apróra. Egy tányérba tegyünk pár kanál cukrot a forgatáshoz.
A mogyoróvajat keverjük habosra a puha vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval és az őrölt fahéjjal. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a tojást is.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a mogyoróvajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd tegyük be kb 30 percre a hűtőbe a tésztát.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd formázzunk diónyi nagyságú golyókat. Ezután forgassuk bele a cukorba, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.
Amikor minden golyó elkészült, akkor egy villával nyomjuk, lapítsuk le egy kicsit mindegyiket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt aranybarnára a kekszeket. (Én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, mert melegen még nagyon omlósak és szétesnek ha megmozdítjuk őket.
A teljesen kihűlt kekszet rögtön tálalhatjuk, de ízlés szerint száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk. Ízlés szerint, egy szép díszcsomagolásban akár ajándékba is adhatjuk.