Mogyoróvajas-csokoládés keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mogyoróvajas-csokoládés keksz

Hozzávalók kb 30 db kekszhez:

  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor (+ a forgatáshoz)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás (közepes)
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A csokoládét éles késsel vágjuk fel apróra. Egy tányérba tegyünk pár kanál cukrot a forgatáshoz.

A mogyoróvajat keverjük habosra a puha vajjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval és az őrölt fahéjjal. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a tojást is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a mogyoróvajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd tegyük be kb 30 percre a hűtőbe a tésztát.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd formázzunk diónyi nagyságú golyókat. Ezután forgassuk bele a cukorba, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Amikor minden golyó elkészült, akkor egy villával nyomjuk, lapítsuk le egy kicsit mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt aranybarnára a kekszeket. (Én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, mert melegen még nagyon omlósak és szétesnek ha megmozdítjuk őket.

A teljesen kihűlt kekszet rögtön tálalhatjuk, de ízlés szerint száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk. Ízlés szerint, egy szép díszcsomagolásban akár ajándékba is adhatjuk.