Mézeskalács házikó recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg méz
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kg liszt
- 1 cs mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk szódabikabóna
- 2 ek kakaópor
Ragasztáshoz:
- 2 db tojésfehérje
- 50 dkg porcukor
Díszítéshez:
- színes cukorkák
Elkészítése:
A mézet a porcukorral és a margarinnal felmelegítjük. A lisztet a fűszerrel a szódabikarbónával és a kakaóporral összekeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáöntjük a kihűlt mézes-cukros-margarinos keveréket, végül a tojást. Összegyúrjuk, letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A házikó sablonjait papírból kivágjuk:
alaplap:22*17 cm
oldalfal:22*11cm, ebbe rajzolunk 2 db 4*4-es ablakot. Ebből 2 db-ot kell majd kivágnunk.
tető:26*14cm, ebből is 2 db-ot kell majd kivágnunk.
előfal:17*11cm, a tető csúcsban kötve, csúcsának a magassága 21cm. Ebbe rajzolunk egy ajtót (6*4cm), és egy ablakot (4*4cm).
hátfal: ugyanakkora mint az előfal, csak nem vágjuk ki az ajtót és az ablakot (ez egy teljesen teli lap).
Másnap kinyújtjuk a tésztát, 4 mm vastagra. Sablonokat körbevágjuk, majd óvatosan zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb 12 percig sütjük. A lapokat teljesen ki kell hűteni, sima felületen. Nehogy hullámos legyen, mert akkor nehéz lesz összeragasztani.
Elkészítjük a mázat, ezzel ragasszuk össze a házikót. 2 db tojásfehérjét összekeverünk 50 dkg porcukorral. A ragasztáshoz két ember szükséges.
Összeállítás előtt feldíszítjük színes cukorkákkal, gumicukorral fantáziánk szerint. Kicsit hagyjuk száradni.
Az alaphoz ragasztjuk először a falakat, szépen sorjában. Mi hajszárítóval gyorsítottuk a száradást.
Majd a végén a tetőt. Itt hosszabb ideig kell szárítani és tartani,mert könnyen lecsúszik. Ne sajnáljuk a tojáshabot!!!!
A maradék tésztából szaggathatunk hóembert, különböző méretű csillagokat- ebből fenyőfát készíthetünk, ha egymásra ragasztjuk őket. Ezt is tojáshabbal díszíthetjük.
A végén porcukorral megszórjuk, mintha esne a hó.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »