Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalács házikó recept

Mézeskalács házikó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 50 dkg méz
    • 25 dkg porcukor
    • 25 dkg margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 kg liszt
    • 1 cs mézeskalács fűszerkeverék
    • 1 tk szódabikabóna
    • 2 ek kakaópor

    Ragasztáshoz:

    • 2 db tojésfehérje
    • 50 dkg porcukor

    Díszítéshez:

    • színes cukorkák

    Elkészítése:
    A mézet a porcukorral és a margarinnal felmelegítjük. A lisztet a fűszerrel a szódabikarbónával és a kakaóporral összekeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáöntjük a kihűlt mézes-cukros-margarinos keveréket, végül a tojást. Összegyúrjuk, letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.
    A házikó sablonjait papírból kivágjuk:
    alaplap:22*17 cm
    oldalfal:22*11cm, ebbe rajzolunk 2 db 4*4-es ablakot. Ebből 2 db-ot kell majd kivágnunk.
    tető:26*14cm, ebből is 2 db-ot kell majd kivágnunk.
    előfal:17*11cm, a tető csúcsban kötve, csúcsának a magassága 21cm. Ebbe rajzolunk egy ajtót (6*4cm), és egy ablakot (4*4cm).
    hátfal: ugyanakkora mint az előfal, csak nem vágjuk ki az ajtót és az ablakot (ez egy teljesen teli lap).
    Másnap kinyújtjuk a tésztát, 4 mm vastagra. Sablonokat körbevágjuk, majd óvatosan zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.
    Előmelegített sütőben 160 fokon kb 12 percig sütjük. A lapokat teljesen ki kell hűteni, sima felületen. Nehogy hullámos legyen, mert akkor nehéz lesz összeragasztani.
    Elkészítjük a mázat, ezzel ragasszuk össze a házikót. 2 db tojásfehérjét összekeverünk 50 dkg porcukorral. A ragasztáshoz két ember szükséges.
    Összeállítás előtt feldíszítjük színes cukorkákkal, gumicukorral fantáziánk szerint. Kicsit hagyjuk száradni.
    Az alaphoz ragasztjuk először a falakat, szépen sorjában. Mi hajszárítóval gyorsítottuk a száradást.
    Majd a végén a tetőt. Itt hosszabb ideig kell szárítani és tartani,mert könnyen lecsúszik. Ne sajnáljuk a tojáshabot!!!!
    A maradék tésztából szaggathatunk hóembert, különböző méretű csillagokat- ebből fenyőfát készíthetünk, ha egymásra ragasztjuk őket. Ezt is tojáshabbal díszíthetjük.
    A végén porcukorral megszórjuk, mintha esne a hó.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá