Hozzávalók:
Tészta:
Ragasztáshoz:
Díszítéshez:
Elkészítése:
A mézet a porcukorral és a margarinnal felmelegítjük. A lisztet a fűszerrel a szódabikarbónával és a kakaóporral összekeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáöntjük a kihűlt mézes-cukros-margarinos keveréket, végül a tojást. Összegyúrjuk, letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A házikó sablonjait papírból kivágjuk:
alaplap:22*17 cm
oldalfal:22*11cm, ebbe rajzolunk 2 db 4*4-es ablakot. Ebből 2 db-ot kell majd kivágnunk.
tető:26*14cm, ebből is 2 db-ot kell majd kivágnunk.
előfal:17*11cm, a tető csúcsban kötve, csúcsának a magassága 21cm. Ebbe rajzolunk egy ajtót (6*4cm), és egy ablakot (4*4cm).
hátfal: ugyanakkora mint az előfal, csak nem vágjuk ki az ajtót és az ablakot (ez egy teljesen teli lap).
Másnap kinyújtjuk a tésztát, 4 mm vastagra. Sablonokat körbevágjuk, majd óvatosan zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb 12 percig sütjük. A lapokat teljesen ki kell hűteni, sima felületen. Nehogy hullámos legyen, mert akkor nehéz lesz összeragasztani.
Elkészítjük a mázat, ezzel ragasszuk össze a házikót. 2 db tojásfehérjét összekeverünk 50 dkg porcukorral. A ragasztáshoz két ember szükséges.
Összeállítás előtt feldíszítjük színes cukorkákkal, gumicukorral fantáziánk szerint. Kicsit hagyjuk száradni.
Az alaphoz ragasztjuk először a falakat, szépen sorjában. Mi hajszárítóval gyorsítottuk a száradást.
Majd a végén a tetőt. Itt hosszabb ideig kell szárítani és tartani,mert könnyen lecsúszik. Ne sajnáljuk a tojáshabot!!!!
A maradék tésztából szaggathatunk hóembert, különböző méretű csillagokat- ebből fenyőfát készíthetünk, ha egymásra ragasztjuk őket. Ezt is tojáshabbal díszíthetjük.
A végén porcukorral megszórjuk, mintha esne a hó.