Mézeskalács recept

Elkészítése:
A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a porcukrot. Beleütjük a tojásokat.
A mézet és a margarint egy picit megmelegítjük, és a liszthez adjuk. Összedolgozzuk. Ekkor egy picit lágy a tészta, érdemes enyhén lisztezett felületen átgyúrni.
Egy zacskóba rakjuk, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott formákkal kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, a mézesek között egy kevés helyet hagyva.
180 fokon, hőlégkeveréssel 7-8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét keményre verjük, közben kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, és beleöntjük a citromlevet is.
Ha már elég kemény, akkor egy tiszta zacskóba kanalazzuk, és az egyik sarkára pici lyukat vágunk.
A kihűlt mézeseket tetszőleges mintákkal díszítjük. Hagyjuk megszáradni. (Mire a végére értem, az első darabok már teljesen megszáradtak.)
Tipp:
Tavaly készítettünk először mézeskalácsot, de annyira az utolsó pillanatban, hogy már a blogra nem került fel. Olyan gyorsan elfogyott, hogy még írókázásra sem volt idő.
Ma ismét nekiláttunk a gyerekekkel. Azt kell, hogy mondjam, alig fértem oda a nyújtólaphoz. A kicsik egymást tologatva szaggatták a különböző figurákat. Mivel elég sok helyet hagytam a kalácsok között, ezért négy nagy tepsit töltött meg. Mire az utolsó kisült, már az elsővel el is fogyott. A csemeték szép sorban elhordták és megették.
A végére azért maradt pár darab, amit írókáztam, mert már nagyon szerettem volna én is kipróbálni. A kezdeti bénázás után már egy picit jobban ment. Azt hiszem erre is rá kell érezni. A recept nagyon szuper, a mézeskalács rögtön puha és kellemesen fűszeres. A tésztával igazán könnyű dolgozni, megéri rászánni azt az egy éjszakás pihentetést.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »