Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézes-marcipános puszedli recept

Mézes-marcipános puszedli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók: kb 45 darabhoz
    Tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 2 ek tejföl
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 5 dkg barna cukor (porrá őrölve)
    • 12 dkg méz
    • 4 dkg margarin
    • csipet só
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 1-1 kk őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg
    • 10 dkg marcipán

    Mázhoz:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
    • 15 dkg porcukor

    Elkészítése:

    A puszedlit nagyon kedveli a család apraja és nagyja egyaránt. Sosem készítettem még, de ma szó szerint minden felületen ez köszönt rám a világháló rengetegéből. Egy gyors elhatározás, még gyorsabb kivitelezés, majd próba és a végkifejlet = nem lehet abbahagyni :)

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelünk.

    A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, félretesszük. Egy kis tálkában vajat és mézet olvasztunk, majd hozzákeverjük a tejfölt és a tojások sárgáját is. A lisztes és mézes keveréket alaposan összegyúrjuk és 4 cipóra osztva hurkákat sodrunk belőlük. Diónyi méretre vágva, félgömböket formálunk, azok közepébe egy darabka marcipánt nyomunk és két tenyerünk között golyóbisokat formálunk.

    Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, tetejüket kissé megnyomjuk és az előmelegített sütőbe tolva 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázat, hamar megég! Ne süssük keményre, éppen csak kezdjenek aranylani a puszedlik.

    Rácsra téve hűtjük és az előkészített tojáshabos-cukros mázba (a máz hozzávalóit addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad) mártogatjuk két villa segítségével, majd visszatesszük őket a papírozott tepsibe és 50 fokon, légkeverésen 35-40 perc alatt rászárítjuk a hófehér, cukros burkot. Nagyon finom, rögtön pihe-puha puszedlik lesznek. Éljenek a puszedlik!


    Amennyiben nincs légkeveréses sütőd, szépen sorakoztasd vissza a rácsra és jól szellőző helyen szépen magától is “megköt” a máz :) Karácsonyi asztalra már dupla adaggal készül majd :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá