Mézes kalács házikók,adventi koszorú,ajtódísz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 76 dkg liszt
- 34 dkg porcukor
- 2 evőkanál szódabikarbóna
- 1/2 csomag mézes sütemény fűszerkeverék
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 5 dkg margarin
- 4 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 evőkanál méz
Díszítő mázhoz:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg szitált porcukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1/2 citrom leve
Elkészítése:
A tészta hozzávalót összegyúrjuk, majd 1/2 órára a hűtőbe tesszük. Kisodorjuk 5-6 mm vastagra. Kivágunk belőle egy nagyobb köralapot, ez lesz a koszorú alapja, majd tetszés szerinti formával kiszúrunk 4 db-t, amelyikbe a mécseseket helyezzük. A többi tésztát kiszúrjuk a különböző formákkal. 190 fokon 8-10 perc alatt szép világosra sütjük, így nem lesz kemény.
Díszítő máz: a tojásfehérjét felverjük és hozzáadagoljuk a szitált porcukrot, a keményítőt és a fél citrom levét.
A kihűlt sütiket tetszés szerint díszítjük. Az alapra a négy mécsestartót helyezzük. Az alapot lekenhetjük terülő mázzal, amit a díszítő mázból készítünk kevés víz hozzáadásával. Díszíthetjük gyöngyökkel, színes ételfestékkel, színes szórócukorral, vagy csokimázzal.
Tipp:
A sütési időre kell oda figyelni,hogy ne legyen kemény. A tésztával könnyen lehet dolgozni, nem ragad.A mézes kalács sütiket is ebből a tésztából készítem.