Mézes kalács házikók,adventi koszorú,ajtódísz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1/2 csomag mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg margarin
  • 4 egész tojás
  • 6 evőkanál méz

Díszítő mázhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg szitált porcukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 citrom leve

Elkészítése:

A tészta hozzávalót összegyúrjuk, majd 1/2 órára a hűtőbe tesszük. Kisodorjuk 5-6 mm vastagra. Kivágunk belőle egy nagyobb köralapot, ez lesz a koszorú alapja, majd tetszés szerinti formával kiszúrunk 4 db-t, amelyikbe a mécseseket helyezzük. A többi tésztát kiszúrjuk a különböző formákkal. 190 fokon 8-10 perc alatt szép világosra sütjük, így nem lesz kemény.

Díszítő máz: a tojásfehérjét felverjük és hozzáadagoljuk a szitált porcukrot, a keményítőt és a fél citrom levét.

A kihűlt sütiket tetszés szerint díszítjük. Az alapra a négy mécsestartót helyezzük. Az alapot lekenhetjük terülő mázzal, amit a díszítő mázból készítünk kevés víz hozzáadásával. Díszíthetjük gyöngyökkel, színes ételfestékkel, színes szórócukorral, vagy csokimázzal.

Tipp:

A sütési időre kell oda figyelni,hogy ne legyen kemény. A tésztával könnyen lehet dolgozni, nem ragad.A mézes kalács sütiket is ebből a tésztából készítem.