Mézes-datolyás kalácskák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 8 db-hoz:
- 40 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez, a tetejére
- 250 ml natúr joghurt
- 5 dkg méz (nálam akác)
- 5 dkg datolya
- 0,5 dl portói
- 4,5 dkg olvasztott, langyos vaj
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 csipet só
Elkészítése:
Legelőször a datolyát kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk és egy tálkában felöntjük fél deci portóival és hagyjuk pihenni.
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a joghurtot és a mézet, és egy csipetnyi sót, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt is, és jól összedolgozzuk. Mikor a tészta már összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és fényes, hólyagos tésztát gyúrunk.
Hagyjuk pár percig pihenni letakarva, egy tiszta konyharuhával.
Majd munkalapon a kezünkkel kissé kilapítjuk és a datolyát, (ami időközben magába szívta a portóit), elosztjuk rajta, majd összehajtjuk és belegyúrjuk a tésztába. Ha nagyon ragad, lisztezzük kissé.
Mikor jól kidolgoztuk a tésztát, letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd átgyúrjuk, de már csak finoman.
Elosztjuk a tésztát 16 részre, előbb félbe vágjuk, majd a feleket is felezzük és így tovább. A darabokat egyenként rudakká sodorjuk és kettesével, a két rúd egyik végét összenyomva, három tekeréssel összefonjuk, majd a másik végén is összenyomjuk a tésztát.
A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, konyharuhával letakarva 20-25 percig, langyos helyen kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Miután megkeltek a kalácskák, a tetejüket lekenjük tojássárgájával és betesszük sülni az előmelegített sütőbe. Közepes lángon, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Amint megsültek, rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.