Mentás-csokis kekszek recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
kb 36 db-hoz
A csésze 2,5 dl-es.
- 20 dkg puha margarin
- 1 csésze kristály cukor
- 2,5 csésze liszt
- 10-12 mentalevél(vagy 0,5 tk borsmenta kivonat)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- 60 g apróra vagdosott mentás csoki
- 2-3 csepp zöld ételfesték
Mázhoz:
- 100 g étcsoki (8 db-hoz elegendő)
- 40 g mentás csoki
- 2 ek olaj
A cukormázhoz:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 20 dkg porcukor
- ételfesték
Elkészítése:
Többek között, nagy menta rajongó lévén, csokoládéval szerettem volna kombinálni kekszbe öntött ötletem.
Mivel nincs a kamrámban borsmenta kivonatom, ellenben menta növénykével bőséggel rendelkezem, ezért a kristálycukorba menta leveleket tépkedve, porrá őröltem (ízlés szerinti mennyiségben). Már itt elvarázsolódtam az illatozó halványzöld színű porcukortól.
A puha vajat és a mentás porcukrot simára keverjük, félretesszük. A tojást egy kis tálkában elkeverjük a zöld ételfestékkel és a borsmenta kivonattal (aki azt használ). Külön tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a sót. A mentás csokoládét késsel apró darabokra vágjuk. Keverjük, majd gyúrjuk egybe a hozzávalókat, amíg a tészta elválik az edény falától. Puha, de nem ragadós tésztát kapunk.
A csoki darabokat is eldolgozzuk a tésztában és enyhén lisztezett felületen, kb 3 mm vastagságúra nyújtva kiszúrjuk a kívánt alakzatot(kat). Amíg a sütő előmelegszik, tegyük a kekszeket hűvösre (akár a fagyóba is). Előmelegített 170 fokos sütőben, 8-10 perc alatt kisütjük, vigyázva, hogy ne nagyon szárítsuk ki a kekszeket. Rácsra téve hűtjük, majd a nekünk tetsző módon díszítjük.
Én nem tudtam dönteni, így lett csokis és tojás-cukros-mázas is egyaránt. A keserű csokiba mártottak tetejét a megmaradt, felolvasztott mentás csokival díszítettem. A többi ékeként tojásfehérjébe apránként belekevert porcukros, ételfestékes máz került.
Tipp:
A gyerekekkel nagyon jól mulattunk díszítésük közben, bízom benne, hogy nektek is szimpatikus kekszeket alkottunk és kipróbáljátok,mert nagyon finom!
Szép kis saját készítésű dobozkákba sorakoztatva igazán különleges ajándék válhat belőlük.