Meggylekváros-dióhabos rácsos recept
Elkészítése:
A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyű tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át. Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek. Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Egyenletesen megkenjük a lekvárral.
A tojások fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, ezzel együtt még 1-2 percig verjük. Végül összeforgatjuk a darált dióval. Egyenletesen elsimítjuk a lekváros tésztán a diós tölteléket.
A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és a dióhabra fektetjük rácsformát alakítva, picit bele is nyomkodjuk a habba.
180 fokon 30 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.
Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.