Meggylekváros-dióhabos rácsos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 dl tejföl

Töltelékhez:

  • 1 kis üveg meggylekvár 2/3-a
  • 20 dkg darált dió
  • 2 tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor

Elkészítése:

A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyű tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.

A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át. Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek. Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Egyenletesen megkenjük a lekvárral.

A tojások fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, ezzel együtt még 1-2 percig verjük. Végül összeforgatjuk a darált dióval. Egyenletesen elsimítjuk a lekváros tésztán a diós tölteléket.

A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és a dióhabra fektetjük rácsformát alakítva, picit bele is nyomkodjuk a habba.

180 fokon 30 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.

Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.