Meggyes házi rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta 4 rúdhoz:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg sima liszt
- 2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl meleg víz
- 1 tk só
- 1 tk 10%-os ecet
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez
Töltelék 1 rúdhoz:
- 50 dkg magozott meggy, vagy 2 üveg meggy befőtt
- 15 dkg barna nádcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1-2 ek búzadara vagy morzsa
Elkészítése:
Tészta készítése:
A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Miután kidolgoztuk a tésztát, 4 felé vágjuk, és megkenjük a kis bucikat olajjal. Fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
Töltelék készítése:
A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk.
Összeállítás:
A tésztát akkor kezdjük el kihúzni, ha már elkészült a töltelék.
A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikon lappal bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
Tipp:
Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű), amelyik egy kissé “tocsogós”, tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.