Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Meggyes házi rétes recept

Meggyes házi rétes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta 4 rúdhoz:

    • 25 dkg rétesliszt
    • 25 dkg sima liszt
    • 2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dl meleg víz
    • 1 tk só
    • 1 tk 10%-os ecet
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez

    Töltelék 1 rúdhoz:

    • 50 dkg magozott meggy, vagy 2 üveg meggy befőtt
    • 15 dkg barna nádcukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1 csipet őrölt szegfűszeg
    • 1-2 ek búzadara vagy morzsa

    Elkészítése:

    Tészta készítése:

    A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.

    Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Miután kidolgoztuk a tésztát, 4 felé vágjuk, és megkenjük a kis bucikat olajjal. Fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

    Töltelék készítése:

    A meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne fosszuk meg teljesen tőle. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyjuk.

    Összeállítás:

    A tésztát akkor kezdjük el kihúzni, ha már elkészült a töltelék.

    A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.

    Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikon lappal bélelt tepsire tesszük.

    Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

    Tipp:

    Az a jó töltelék (legyen az bármilyen ízesítésű), amelyik egy kissé “tocsogós”, tehát van nedvességtartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá