Mákosés diós bejgli recept
Hozzávalók:
- 800 g sima liszt
- 600 g margarin
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1⁄4 tk só
- 3 ek porcukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 200 ml tejföl
Töltelék:
- 400 g darált mák
- 400 g darált dió
- 800 g porcukor
- 2 citrom reszelt héja
- 3 ek meggylekvár
- 3 ek baracklekvár
- 2 ek vaníliás cukor
Lekenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A tészta készítése: a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a sütőport, sót, porcukrot, tojássárgákat, vaníliás cukrot, tejfölt és a citrom reszelt héját. Alaposan összegyúrjuk majd lisztezett deszkán 4 egyforma részre vágjuk. Letakarva fél órát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A darált dióhoz hozzáadunk 400 g cukrot, 1 citrom reszelt héját, 3 evőkanál baracklekvárt, 1 evőkanál vaníliás cukrot és alaposan összekeverjük.
A darált mákhoz hozzáadunk 400 g cukrot, 1 citrom reszelt héját, 3 evőkanál meggylekvárt, 1 evőkanál vaníliás cukrot és alaposan összekeverjük.
Az első tésztát kinyújtjuk és megtöltjük a mákos töltelék felével és kicsit rányomkodjuk tenyerünkkel. Feltekerjük és papírral bélelt tepsire rakjuk. Így készítjük el mind a 4 tésztát.
Ezután 3-4 órán át hideg helyen pihentetjük, majd bekapcsoljuk a sütőt. A bejgliket lekenjük tojássárgával és 10 percet pihentetjük. Megbökdössük villával vagy hústűvel és a 180 °C sütőben 40-50 perc alatt megsütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni (legjobb egy éjszakát).
Tipp:
https://www.youtube.com/watch?v=HtXQxrTtUPU