Mákos virág recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 4 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 ek olaj
- csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg mák
- 10 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 dl tej
- lekvár (ki mit szeret)
Elkészítése:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg helyen kétszeresére kelesztünk.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 4 cipót egyesével egyforma nagyságú kör alakúra nyújtunk, majd egyesével a tepsibe egymásra helyezve, felváltva megkenjük a töltelékkel (tészta-mák-tészta-lekvár-tészta-mák-tészta-lekvár). Az ötödik cipót picivel nagyobbra nyújtjuk és az alsó 4 rétegre téve lehúzzuk körben a tészta aljára, hogy teljesen befedje az alsó tétegeket.
Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepére teszünk, majd szimmetrikusan 12 szeletre vágjuk fel a tésztát. Figyeljünk, hogy minden szeletet pontosan a pohár széléig vágjunk be. A csíkokat egyesével ugyanabba az irányba kétszer megtekerjük.
Az elkészült tésztát 30-40 percet meleg helyen pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással és előmelegített 160 fokos sütőben megsütjük kb 45-50 perc alatt.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, majd a felforrósított tejjel leforrázzuk és alaposan elkeverjük.