Mákos virág

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 3 ek olaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg mák
  • 10 dkg porcukor (ízlés szerint)
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 dl tej
  • lekvár (ki mit szeret)

Elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg helyen kétszeresére kelesztünk.

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 4 cipót egyesével egyforma nagyságú kör alakúra nyújtunk, majd egyesével a tepsibe egymásra helyezve, felváltva megkenjük a töltelékkel (tészta-mák-tészta-lekvár-tészta-mák-tészta-lekvár). Az ötödik cipót picivel nagyobbra nyújtjuk és az alsó 4 rétegre téve lehúzzuk körben a tészta aljára, hogy teljesen befedje az alsó tétegeket.

Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepére teszünk, majd szimmetrikusan 12 szeletre vágjuk fel a tésztát. Figyeljünk, hogy minden szeletet pontosan a pohár széléig vágjunk be. A csíkokat egyesével ugyanabba az irányba kétszer megtekerjük.

Az elkészült tésztát 30-40 percet meleg helyen pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással és előmelegített 160 fokos sütőben megsütjük kb 45-50 perc alatt.

A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, majd a felforrósított tejjel leforrázzuk és alaposan elkeverjük.