Mákos stollen recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dl langyos tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12,5 dkg puha margarin
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
- 20 dkg mák
- 1,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 tk rum/vanília aroma
A szóráshoz
- porcukor
Kenéshez
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A lisztet öntsük a robotgép táljába, a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk az élesztőt. Adjunk hozzá 1 ek. cukrot és a langyos tejnek a felét. Az egészet keverjük fel, hogy az élesztő folyékonnyá váljék. Ezt a kovászt lefedve hagyjuk kelni 30 percig.
Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a margarint. Az összes hozzávalót addig dagasztjuk, míg a tészta szépen összeáll, és elválik simán az edény falától. 1 órát letakarva kelesztjük.
Közben daráljuk meg a mákot. A tejet öntsük egy edénybe, és kezdjük el forralni. Szórjuk bele a mákot, és az edényt vegyük le a tűzről. Hagyjuk a mákot 30 percig megduzzadni, majd keverjük hozzá a cukrot. Rum-, vagy vanília aromát is keverhetünk bele, még finomabb lesz.
A deszkát lisztezzük, és 35 x 25 cm-esre nyújtsuk ki a tésztát. A két szélén osszuk el a máktölteléket, és a szélétől hajtsuk fel, formázzunk stollent belőle. Olyannak kell kinéznie, mint egy szempárnak. 180 fokosra melegítsük elő a sütőt, 1/2 órát kelesszük, majd kenjük át tojássárgájával, és még hagyjuk pihenni 10 percig.
Ezután tegyük a sütőbe, és alsó-felső sütésen süssük 35 percig 165 fokon. Forrón porcukorral szórjuk meg gazdagon, és ha kihűlt, vágjuk fel hosszú szeletekre.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »