Mákos stollen recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dl langyos tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12,5 dkg puha margarin
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
- 20 dkg mák
- 1,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 tk rum/vanília aroma
A szóráshoz
- porcukor
Kenéshez
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A lisztet öntsük a robotgép táljába, a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk az élesztőt. Adjunk hozzá 1 ek. cukrot és a langyos tejnek a felét. Az egészet keverjük fel, hogy az élesztő folyékonnyá váljék. Ezt a kovászt lefedve hagyjuk kelni 30 percig.
Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a margarint. Az összes hozzávalót addig dagasztjuk, míg a tészta szépen összeáll, és elválik simán az edény falától. 1 órát letakarva kelesztjük.
Közben daráljuk meg a mákot. A tejet öntsük egy edénybe, és kezdjük el forralni. Szórjuk bele a mákot, és az edényt vegyük le a tűzről. Hagyjuk a mákot 30 percig megduzzadni, majd keverjük hozzá a cukrot. Rum-, vagy vanília aromát is keverhetünk bele, még finomabb lesz.
A deszkát lisztezzük, és 35 x 25 cm-esre nyújtsuk ki a tésztát. A két szélén osszuk el a máktölteléket, és a szélétől hajtsuk fel, formázzunk stollent belőle. Olyannak kell kinéznie, mint egy szempárnak. 180 fokosra melegítsük elő a sütőt, 1/2 órát kelesszük, majd kenjük át tojássárgájával, és még hagyjuk pihenni 10 percig.
Ezután tegyük a sütőbe, és alsó-felső sütésen süssük 35 percig 165 fokon. Forrón porcukorral szórjuk meg gazdagon, és ha kihűlt, vágjuk fel hosszú szeletekre.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »