Mákos piskótarolád almás mascarponekrémel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Piskóta (gáztepsihez):
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg finomliszt
- 2 ek egész mák
- 2 ek forró víz
- 1 tk vaníliaaroma
Almás mascarponekrém:
- 3-4 alma
- 2 ek méz
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet és keverjük még 1-2 percig.
Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!).
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem).
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen).
Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!).
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat és vágjuk fel kisebb kockára.
Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal és néha megkeverve, pároljuk puhára. Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. (ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem volna, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben).
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört, karamellizált almát is.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét. Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.
A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »