Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos-mézes kocka almatöltelékkel recept

Mákos-mézes kocka almatöltelékkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 20 dkg finomliszt
    • 10 dkg darált mák
    • csipet só
    • 1 tk sütőpor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 10 dkg vaj vagy margarin
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek méz (én akácmézet használtam, de a vegyes virágméz is tökéletesen megfelelő)
    • 3 ek tej

    Töltelék:

    • 3-4 ek baracklekvár
    • 1 kg alma (5-6 kisebb darab)
    • 2 ek cukor
    • 1,5 tk fahéj
    • 1 ek rum

    Szórás:

    • 1 ek porcukor

    Elkészítése:

    Először elkészítjük az almatölteléket. Ehhez nincs is más dolgunk, mint az almákat meghámozni és apró kockára felvágni. Ezután tegyük egy lábasba, kanalazzunk rá a cukrot, adjuk hozzá a fahéjat és a rumot, majd lefedve pároljuk puhára kb 20-25 perc alatt.

    A tésztához keverjük össze a lisztet a sütőporral, a csipetnyi sóval és a mákkal. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, azaz a kockára vágott vajat, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet és a tejet. Kézzel alaposan gyúrjuk össze. Finom, lágy, könnyen formázható tésztát kapunk. Ezt válasszuk két részre és lisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt egy 20*30 cm-es tepsi méretére.

    Az első tésztalapot helyezzük a kivajazott tepsibe. Ujjainkkal egyenlítsük el, hogy legyen mindenhol egyforma vastagságú a tésztalap. Egy villával szurkáljuk meg, hogy a gőz szabadon tudjon távozni és tésztánk alaposan süljön át.

    Ezután egyenletesen kenjük le a baracklekvárral a tésztát. Ha ezzel végeztünk, halmozzuk rá az almatölteléket. A maradék tésztát ekkor rakjuk rá, szépen simítsuk el és ha kell „foltozzuk ki” a tésztát, sehol se jöjjön ki a töltelék, majd ezt is óvatosan szurkáljuk meg villával.

    180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg kihűl, majd hintsük meg porcukorral. Kockára szeletelve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá