Mákos guba sült almával és vaníliasodóval recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A mákos gubához:
- 6 db vajas kifli
- 15 dkg mák
- 2 csomag vaníliás cukor
- cukor (ízlés szerint)
- 1 csomag mazsola (el is hagyható)
- reszelt citromhéj
- kb. 3 dl tej
Öntet hozzávalói:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dl habtejszín
- 2-3 ek méz
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 ek vaníliás pudingpor (vagy liszt)
Sült alma hozzávalói:
- 2 db alma
- 1 ek méz
Vaníliasodó hozzávalói:
- 5 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 tk vaníliás pudingpor
- 1 tk vaníliaaroma
- cukor (ízlés szerint)
Elkészítése:
A kiflit vágjuk fel kb. egy cm-es karikákra, majd tegyük egymásmellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután helyezzük be a sütőbe, majd pár perc alatt pirítsuk világos színűre.
A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.
A tejet melegítsük fel, majd áztassuk benne pár pillanatig a fele mennyiségű, elősütött kiflikarikát.(vigyázzunk nehogy elázzanak a kiflikarikák!!!!!)
Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat. Ezután szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikákkal, és szórjuk meg a maradék mákkal.
Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a habtejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos-kifli tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig.
Az alma csumáját távolítsuk el, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az almaszeleteket. Ezután ecset segítségével, kenjük le a szeleteket mézzel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.
A vaníliasodóhoz a tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-cukros….keveréket. Kevergetve főzzük pár percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön. Ezután vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor kanalazzuk a vaníliasodót a tányérba, majd helyezzünk rá egy szelet mákos gubát és így kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »