Mákos guba sült almával és vaníliasodóval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A mákos gubához:

  • 6 db vajas kifli
  • 15 dkg mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag mazsola (el is hagyható)
  • reszelt citromhéj
  • kb. 3 dl tej

Öntet hozzávalói:

  • 3 tojássárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 2-3 ek méz
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 ek vaníliás pudingpor (vagy liszt)

Sült alma hozzávalói:

  • 2 db alma
  • 1 ek méz

Vaníliasodó hozzávalói:

  • 5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk vaníliás pudingpor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • cukor (ízlés szerint)

Elkészítése:

A kiflit vágjuk fel kb. egy cm-es karikákra, majd tegyük egymásmellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután helyezzük be a sütőbe, majd pár perc alatt pirítsuk világos színűre.

A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.

A tejet melegítsük fel, majd áztassuk benne pár pillanatig a fele mennyiségű, elősütött kiflikarikát.(vigyázzunk nehogy elázzanak a kiflikarikák!!!!!)

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat. Ezután szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikákkal, és szórjuk meg a maradék mákkal.

Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a habtejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos-kifli tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig.

Az alma csumáját távolítsuk el, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az almaszeleteket. Ezután ecset segítségével, kenjük le a szeleteket mézzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.

A vaníliasodóhoz a tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.

A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-cukros….keveréket. Kevergetve főzzük pár percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön. Ezután vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor kanalazzuk a vaníliasodót a tányérba, majd helyezzünk rá egy szelet mákos gubát és így kínáljuk.