Mákos guba másképp recept
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 zacskó bourbon vaníliás cukor
- 3 darab szikkadt kifli
- 100 gramm darált mák
A vaníliakrémhez
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 70 gramm porcukor
- 1 vaníliás cukor
A tetejére:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 5 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szinte azonnal be is szívja. Megvárom még kihűl.
A vaníliakrémhez a tojást a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük.
Bármilyen formában megsüthetjük, én most ilyen kicsi négyzet alakú formában sütöttem, mert már ki akartam próbálni a formát mindenképpen. Négy adag lett belőle.
A formát kivajaztam, az aljára került egy réteg a mákos kifliből, aztán egy réteg vaníliás krém, majd újabb mákos kifli és már ment is a sütőbe 10 percre, olyan 150 fokon.
Közben elkészítettem a habot a tetejére, felvertem a fehérjéket a cukorral. Fontos, hogy akkor jó, ha habzsákból kinyomva megmarad a formája. Amikor 10 perc után kivettem a sütőből a sütiket, megvártam, hogy kihűljenek, majd habzsákból kis csúcsokat nyomtam rá. További 10-15 percig sütöttem 150 fokon
Akkor jó, ha a hab már megkeményedik. A végén még egy kicsit megégettem ilyen karamellizáló pisztollyal, óvatosan kell bánni vele, nehogy felgyulladjon.
A videón látható süti dupla mennyiségű alapanyagból készült egy 19*28 cm-es sütőkeretben.