Francia mákos krémes recept
Hozzávalók:
Mézes lap:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 ek méz
- 7 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk szódabikarbóna
Mákos piskóta:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek víz
- fél dl étolaj
- 1 fél cs sütőpor
- 10 dkg őröletlen mák
Krém:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- kevés lekvár
Hab:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 15 dkg porcukor
Elkészítése:
A mézes lap hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre osztjuk. A részeket egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és 180 fokon 5-7 perc alatt világosra sütjük.
A mákos laphoz a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, vízzel és az olajjal, majd hozzáadjuk a mákot is. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a mákos masszát is.
A tepsit kivajazzuk és lisztezzük, belesimítjuk a masszát és 180 fokon kb 20 perc alatt készre sütjük. (Abban a tepsiben süssük lehetőleg amelyik hátán sütöttük a mézes lapokat.)
Ha megsült akkor rácson hagyjuk kihűlni. A krémhez a sárgákat kevés tejjel és a pudingporokkal alaposan kikeverjük, felöntjük a többi tejjel és folytonos keverés mellet besűrítjük. Amint kihűlt hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint és alaposan kihabosítjuk.
Összeállítjuk a sütit: alulra kerül az egyik mézes lap. Erre kerül simítjuk a krém felét, rátesszük a mákos lapot, erre simítjuk a maradék krémet.
Az egészet befedjük a másik mézes lappal, majd megkenjük kevés lekvárral. A süti tetejére 2 tojásfehérjét gőz felett felverünk 15 dkg porcukorral és rásimítjuk a sütire.
Ízlés szerint díszítjük. Másnap szeleteljük.