Bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg zsír
- 40 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej
- só
Töltelékhez:
- 40 dkg mák
- 40 dkg dió
- 10 dkg mazsola
- fél citrom
- 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.
Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.
Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben, kb 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Tipp:
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.