Mákos cukkinikocka citrommázzal recept
Hozzávalók:
- 1 közepes zsenge cukkini (kb 50 dkg)
- 40 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 5 dkg egész mák
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg cukor
- 2 dl olaj
Tetejére:
- 25 dkg porcukor
- 1 közepes citrom leve
Tepsihez:
- 2 dkg margarin
- 1 ek liszt
Elkészítése:
A cukkinit alaposon megtisztítjuk, a héját, ha nem kemény, rajta hagyhatjuk. (Én nem szeretem, ha még apró mag kezdemények is vannak a közepében, ezért azt kivágtam.) A reszelő nagy lyukán lereszeljük. Picit kinyomkodjuk belőle a levet, de nem szükséges teljesen kifacsarni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a mákot és a sütőport. A sütőt előmelegítjük. Egy tepsit (38*28 cm) kikenünk margarinnal és megszórunk kevéske liszttel.
A tojásokat egy tálba ütjük, a cukorral habosra kavarjuk. Beleöntjük az olajat, majd a cukkinit is és jól összeforgatjuk. Legvégén a mákos lisztet is hozzáadjuk, azzal is jól elkeverjük. A sűrű tésztát a lisztezett tepsibe simítjuk.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk langyosra hűlni.
A porcukrot egy tálkába szitáljuk, majd ráfacsarjuk a citrom levét és sűrű, fényes mázzá keverjük. A majdnem kihűlt tészta tetejére simítjuk. Hagyjuk megszilárdulni. Forró vízbe mártott és szárazra törölt éles késsel szépen szeletelhető.