Mákos cukkini süti recept
Hozzávalók: (a bögre mérete 2 dl)
- 2 bögre liszt
- 1/2-1 bögre darált mák
- 1/2 cs sütőpor
- 1/2 kocka margarin (125 g)
- 1/2 bögre olaj
- 1 és 3/4 bögre kristálycukor
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom reszelt hája vagy némi citrom aroma
- 1 (kis) doboz natúr joghurt
- 1 cs vaníliás cukor vagy helyettesítve, pár kupaknyi vanília kivonattal
- 1 kisebb cukkini kb 2 bögrényi de, ha picivel több, az sem baj
- só
Tetejére:
- 1 tábla tortabevonó
- 2 ek olaj
Elkészítése:
A cukkinit gyaluljuk le és sózzuk meg, hogy a felesleges lé eltávozzon.
Keverjük ki a cukrot a margarinnal. Adjuk hozzá a tojást, majd az olajat is. A lisztben elkeverjük a sütőport majd ezt is hozzáadjuk.
Következhet a mák -melyből először kevesebbet adunk meglátjuk, hogy tudjuk keverni,- majd utána a citrom héjat illetve a joghurtot is hozzáöntjük. Végül jöhet a jól kinyomkodott cukkini.
Nyugodtan keverjük géppel az egészet, míg a liszt bele nem kerül kicsit magasabb, majd azt követően lassú, szinte csak keverő fokozaton.
Előmelegített sütőben kb 175°-on süssük sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsibe, tűpróbáig.
Hagyjuk hűlni, majd a vízgőz felett felolvasztott, olajjal kevert tortabevonóval fedjük be a tetejét. Óvatosan bánjuk vele, mert omlós, és puha a tészta. Forróvízbe mártott, száraz késsel szeleteljük.