Máglyarakás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10 db kifli
- 6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dl langyos tej
- 12 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 8-10 dkg durvára aprított dió
- 5 db alma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
- csipet só
Elkészítése:
A kifliket ujjnyi vastagra felkarikázzuk. Egy tepsit, vagy jénait kivajazunk. A tojások sárgáját 6 dkg cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat. A maradék vajat megolvasztjuk, és a tojásos keverékhez adjuk, majd ehhez hozzáöntjük a langyos tejet.
Ezzel a keverékkel leöntjük a kifliket, félretesszük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, és vékonyra szeljük (uborkagyalun legyaluljuk).
A megáztatott kifliket a kivajazott sütőedénybe terítjük, megszórjuk a durvára aprított dióval, rátesszük az almaszeleteket, összekeverjük a maradék cukor felét (3 dkg) a fahéjjal, meghintjük az almát, majd rákanalazzuk a baracklekvárt, kissé elsimítjuk. 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) 30 percig sütjük.
Ez alatt a tojásfehérjéket egy csipet sóval, a maradék 3 dkg cukorral és a citromlével habbá verjük, majd kanállal belekeverünk még 2-3 evőkanálnyi sárgabaracklekvárt. Kivesszük a máglyarakást a sütőből, a tetejére halmozzuk a habot, kanállal csúcsokat formázunk rá. 160 fokon sütjük tovább 10-15 percig, amíg szépen megpirul.
Vizes késsel szeleteljük.
Tipp:
Aki szereti, tehet bele mazsolát, meggybefőttet, egyéb gyümölcsöt.