Máglyarakás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 10 db kifli
  • 6 db tojás
  • 8 dl langyos tej
  • 12 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 8-10 dkg durvára aprított dió
  • 5 db alma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
  • csipet só

Elkészítése:

A kifliket ujjnyi vastagra felkarikázzuk. Egy tepsit, vagy jénait kivajazunk. A tojások sárgáját 6 dkg cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat. A maradék vajat megolvasztjuk, és a tojásos keverékhez adjuk, majd ehhez hozzáöntjük a langyos tejet.

Ezzel a keverékkel leöntjük a kifliket, félretesszük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, és vékonyra szeljük (uborkagyalun legyaluljuk).

A megáztatott kifliket a kivajazott sütőedénybe terítjük, megszórjuk a durvára aprított dióval, rátesszük az almaszeleteket, összekeverjük a maradék cukor felét (3 dkg) a fahéjjal, meghintjük az almát, majd rákanalazzuk a baracklekvárt, kissé elsimítjuk. 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) 30 percig sütjük.

Ez alatt a tojásfehérjéket egy csipet sóval, a maradék 3 dkg cukorral és a citromlével habbá verjük, majd kanállal belekeverünk még 2-3 evőkanálnyi sárgabaracklekvárt. Kivesszük a máglyarakást a sütőből, a tetejére halmozzuk a habot, kanállal csúcsokat formázunk rá. 160 fokon sütjük tovább 10-15 percig, amíg szépen megpirul.

Vizes késsel szeleteljük.

Tipp:

Aki szereti, tehet bele mazsolát, meggybefőttet, egyéb gyümölcsöt.