Máglyarakás recept
Hozzávalók:
- 30 dkg kalács vagy kuglóf
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 l tej
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg vaj
- 10 dkg mazsola vagy 2 ek meggy
- fél citrom reszelt héja
- 600 g alma
- 1 csomag vaníliás cukor
A tepsi kikenéséhez
- vaj
Elkészítése:
Az 1-2 napos süteményeket 1 cm-es karikákra vágjuk, a tojássárgákat a cukrokkal, reszelt citromhéjjal habosra verjük, a vége fele hozzáadjuk az olvasztott vajat, simává keverjük, végül fokozatosan adagoljuk bele a tejet.
A masszát a szeletelt süteményekre öntjük (amit egy mély tálba tettünk).
Addig a diót ledaráljuk, az almákat kettévágjuk, kicsumázzuk, majd uborkagyalun legyaluljuk.
A kivajazott tepsibe tesszük a kissé kinyomkodott, áztatott sütemény felét, megszórjuk a dió felével, ráhalmozzuk a mazsolát vagy meggyet. (Az áztatott sütiket tényleg csak épphogy kell kinyomkodni).
Jön az áztatott sütemény másik fele, amit ugyancsak kissé kinyomkodunk, megszórjuk a dió másik felével, ráhalmozzuk az almaszeleteket, majd előmelegített sütőben 190°C-on 30 percig sütjük.
Ha kész, kivesszük, és a hőfokot 150°C-ra csökkentjük.
A tojások fehérjéit kemény habbá verjük, és a megsült tészta tetejére simítjuk. Sütőbe visszatéve, 10 percig sütjük.
Ha megsült, pár percig pihentetjük, majd vizes késsel felszeleteljük.
Tipp:
Tepsi mérete: 32×20 cm