Máglyarakás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Máglyarakás

Hozzávalók:

  • 30 dkg kalács vagy kuglóf
  • 4 tojás
  • 0,5 l tej
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola vagy  2 ek meggy
  • fél citrom reszelt héja
  • 600 g alma
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

A tepsi kikenéséhez

  • vaj

Elkészítése:

Az 1-2 napos süteményeket 1 cm-es karikákra vágjuk, a tojássárgákat a cukrokkal, reszelt citromhéjjal habosra verjük, a vége fele hozzáadjuk az olvasztott vajat, simává keverjük, végül fokozatosan adagoljuk bele a tejet.

A masszát a szeletelt süteményekre öntjük (amit egy mély tálba tettünk).

Addig a diót ledaráljuk, az almákat kettévágjuk, kicsumázzuk, majd uborkagyalun legyaluljuk.

A kivajazott tepsibe tesszük a kissé kinyomkodott, áztatott sütemény felét, megszórjuk a dió felével, ráhalmozzuk a mazsolát vagy meggyet. (Az áztatott sütiket tényleg csak épphogy kell kinyomkodni).

Jön az áztatott sütemény másik fele, amit ugyancsak kissé kinyomkodunk, megszórjuk a dió másik felével, ráhalmozzuk az almaszeleteket, majd előmelegített sütőben 190°C-on 30 percig sütjük.

Ha kész, kivesszük, és a hőfokot 150°C-ra csökkentjük.

A tojások fehérjéit kemény habbá verjük, és a megsült tészta tetejére simítjuk. Sütőbe visszatéve, 10 percig sütjük.

Ha megsült, pár percig pihentetjük, majd vizes késsel felszeleteljük.

Tipp:

Tepsi mérete: 32×20 cm