Linzerkarika sokféleképpen recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál citromhéj
A kenéshez:
- baracklekvár
Díszítéshez:
- kb. 20 dkg marcipán
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 15 dkg porcukor
- különböző díszítőcukrok esetleg apró aszalt gyümölcsök különböző színekben
- Ételszínezék
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk. Ha nem a marcipános formát választjuk, akkor a tésztából elvesszük kb. a negyed részét, amibe belekeverjük a virághoz való színeket.
Ilyenkor kiformázzuk a virágokat, és rárakjuk egy-egy már kiszaggatott formára, és úgy sütjük. Ha marcipánnal akarjuk díszíteni, akkor a kiszaggatott formákat kivajazott tepsire tesszük, sütés után a linzerek felét megkenjük lekvárral, és erre jön a nagyon vékonyra kinyújtott marcipán.
Erre különböző díszítéseket tehetünk, pl. a tojásfehérjével kikeverjük a porcukrot, ezzel is saját ötleteink alapján díszíthetjük. Ha nem a marcipános, hanem a virágos díszítést választjuk, akkor értelemszerűen úgy ragasztjuk össze sütés után, hogy a díszített kerüljön fölülre. Sütés: 180 fokon 10-12 perc.
Tipp:
Az eredeti recept szerint 25 dkg vajjal készül, én azért csak 10 dkg-ot használok, mert így nem kell olyan gyorsan dolgozni vele mint általában a vajas tésztákkal, és ha kevesebb vajat tartalmaz, akkor könnyebben formázhatóvá válik. A marcipános díszítés a linzerre a saját hosszasan kikísérletezett találmányom ugyan úgy mint az ételszínezékkel saját anyagával való díszítés.