Linzerkarika sokféleképpen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Linzerkarika sokféleképpen

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál citromhéj

A kenéshez:

  • baracklekvár

Díszítéshez:

  • kb. 20 dkg marcipán
  • 1 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • különböző díszítőcukrok esetleg apró aszalt gyümölcsök különböző színekben
  • Ételszínezék

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk. Ha nem a marcipános formát választjuk, akkor a tésztából elvesszük kb. a negyed részét, amibe belekeverjük a virághoz való színeket.

Ilyenkor kiformázzuk a virágokat, és rárakjuk egy-egy már kiszaggatott formára, és úgy sütjük. Ha marcipánnal akarjuk díszíteni, akkor a kiszaggatott formákat kivajazott tepsire tesszük, sütés után a linzerek felét megkenjük lekvárral, és erre jön a nagyon vékonyra kinyújtott marcipán.

Erre különböző díszítéseket tehetünk, pl. a tojásfehérjével kikeverjük a porcukrot, ezzel is saját ötleteink alapján díszíthetjük. Ha nem a marcipános, hanem a virágos díszítést választjuk, akkor értelemszerűen úgy ragasztjuk össze sütés után, hogy a díszített kerüljön fölülre. Sütés: 180 fokon 10-12 perc.

Tipp:

Az eredeti recept szerint 25 dkg vajjal készül, én azért csak 10 dkg-ot használok, mert így nem kell olyan gyorsan dolgozni vele mint általában a vajas tésztákkal, és ha kevesebb vajat tartalmaz, akkor könnyebben formázhatóvá válik. A marcipános díszítés a linzerre a saját hosszasan kikísérletezett találmányom ugyan úgy mint az ételszínezékkel saját anyagával való díszítés.