Citromkrémes linzer recept
Hozzávalók:
Linzerhez:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 2 evőkanál egész mák
Citromkrémhez:
- 90 g kockázott vaj
- 80 g cukor
- 150 ml facsart citromlé (kb 3 nagy citromnyi, de kóstoljunk az adagolásnál)
- 3 citrom héja
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek étkezési keményítő
- csipet só
Elkészítése:
Tészta
A linzertésztához a lisztet összekeverjük a darált mákkal, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Amint összeáll, zacskóba csomagoljuk, és kb. fél órára hűtőbe tesszük.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk. Kedvünkre való formával (például sima kör vagy virág alakú) kiszaggatjuk, ügyelve arra, hogy a kiszúrt tésztakorongok párosan legyenek: minden második közepébe lyukat szúrunk. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7 perc alatt világosra sütjük. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém
A citromkrémhez egy lábasban összekeverjük a citromlevet, a cukrot, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és a keményítőt. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amint kész, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vajat. A krémet átszűrjük, hogy selymes és csomómentes legyen, majd hagyjuk kihűlni. A kész krémet habzsákba töltjük.
A kihűlt linzerkorongokat betöltjük a citromkrémmel: egy teli korongra krémet nyomunk, majd egy lyukas korongot helyezünk a tetejére. Végül porcukorral hintve tálaljuk.
Ez a különleges citromos linzer frissítő alternatívája a hagyományos lekváros változatnak. A citromkrém intenzív íze garantáltan feldobja az ünnepi asztalt! Ebből a mennyiségből kb. 30 darab linzer készül.