Nap és éj szelet recept
Hozzávalók:
Tészta (egy nagy gáztepsihez):
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg fagyos zsír
- 25 dkg porcukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 db citrom reszelt héja
- 5 dkg csokoládé vagy 2 dkg kakaó
- 1 ek cukor
- 1 ek fekete kávé
Töltelék:
- 1 nagy üveg baracklekvár
- 30 dkg dió darálva, cukrozva ízlés szerint
- tetejére 1 csomag francia drazsé
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sütőport és elmorzsoljuk a zsírral, majd a cukorral, tojással, reszelt citromhéjjal közepesen kemény, jól dolgozható tésztát gyúrunk. Kétfelé osztjuk. A tészta egyik felét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, a lekvárral és cukorral elkevert dióval megkenjük. A tészta másik felébe beletesszük a kakaót vagy a csokoládét, egy evőkanál cukrot és egy evőkanál kávét, majd összegyúrjuk és kinyújtjuk. Ráhelyezzük a 2. tésztát is a töltelékre, megkenjük tojással, majd a francia drazsé szemeket olyan távolságban helyezzük el a tetején, hogy sütés után ferde kockákra tudjuk vágni. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük kb 40 percig.
Sztori: Ezt a sütit már nagyon régen készítettem, még a dédmamám receptkönyvéből való. Mikor a kisfiam kicsi volt, ez volt az egyik kedvence, mert egyrészt nagyon finom, másrészt jól néz ki a tetején a sok színes cukor. Ez lehet a család kedvence, mindig meglepődöm, hogy milyen kevesen ismerik. Jó étvágyat!