Karácsonyi habkarika recept
Ők is elkészítették
Elkészítés:
A sütőt 80 fokra előmelegítjük (hőlégkeveréssel 70 fokra) és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt.
A porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük és vízgőzre tesszük (1 tojásfehérje kb 40-45 gramm). Egy szűrőn át, hogy a magok ne kerüljenek a tojásfehérjébe, nyomjuk bele a citrom levét. Ezután folyamatos keverés közben melegítsük csípősre a tojásfehérjét. Akkor csípős a tojásfehérje, mikor beledugjuk az ujjunkat és csípi azt.
Ez kb 60 fokot jelent. Ha csípős a fehérje, öntsük át a robotgép üstjébe és tegyük bele a keményítőt. Ezután 10-20 percen át, a legmagasabb fordulaton habosítsuk, míg kemény habbá nem válik a cukros fehérje.
A kemény habot nagy, csillagcsöves habzsákba szedjük és a szilikonos sütőpapírra nyomjuk a karikákat.
A karikákat 2 órára a 80 fokos sütőbe tesszük és készre szárítjuk őket. A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulniuk, hófehérnek kell maradniuk és akkor jók, mikor fel lehet szedni őket a papírról.
Ha színezni szeretnénk akkor adjunk hozzá szörpöt vagy ételszínezéket még, mielőtt keményre felvernénk. Ha csíkosra szeretnénk a mintát, akkor a gél állagú festékbe mártsunk bele egy hurkapálcát és húzzunk színes csíkokat a habzsák oldalát lentről felfelé és így töltsük meg a habzsákot a kemény habbal.
Tipp:
Én dupla adagot készítettem, így lett belőle kb 65 db (2 nagy gáztepsi és egy kisebb lett). Holnap színesekkel próbálkozom! A sütésektől sok tojás fehérje van lefagyasztva, és most erre használom fel! Sajnos nekem csak a 120 foknál kezdődik a sütés, így kicsit kitámasztva hagytam a sütőajtót, így is az alsó tepsinek az alja kicsit megszínesedett.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

