Hozzávalók:
Elkészítés:
A sütőt 80 fokra előmelegítjük (hőlégkeveréssel 70 fokra) és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt.
A porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük és vízgőzre tesszük (1 tojásfehérje kb 40-45 gramm). Egy szűrőn át, hogy a magok ne kerüljenek a tojásfehérjébe, nyomjuk bele a citrom levét. Ezután folyamatos keverés közben melegítsük csípősre a tojásfehérjét. Akkor csípős a tojásfehérje, mikor beledugjuk az ujjunkat és csípi azt.
Ez kb 60 fokot jelent. Ha csípős a fehérje, öntsük át a robotgép üstjébe és tegyük bele a keményítőt. Ezután 10-20 percen át, a legmagasabb fordulaton habosítsuk, míg kemény habbá nem válik a cukros fehérje.
A kemény habot nagy, csillagcsöves habzsákba szedjük és a szilikonos sütőpapírra nyomjuk a karikákat.
A karikákat 2 órára a 80 fokos sütőbe tesszük és készre szárítjuk őket. A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulniuk, hófehérnek kell maradniuk és akkor jók, mikor fel lehet szedni őket a papírról.
Ha színezni szeretnénk akkor adjunk hozzá szörpöt vagy ételszínezéket még, mielőtt keményre felvernénk. Ha csíkosra szeretnénk a mintát, akkor a gél állagú festékbe mártsunk bele egy hurkapálcát és húzzunk színes csíkokat a habzsák oldalát lentről felfelé és így töltsük meg a habzsákot a kemény habbal.
Én dupla adagot készítettem, így lett belőle kb 65 db (2 nagy gáztepsi és egy kisebb lett). Holnap színesekkel próbálkozom! A sütésektől sok tojás fehérje van lefagyasztva, és most erre használom fel! Sajnos nekem csak a 120 foknál kezdődik a sütés, így kicsit kitámasztva hagytam a sütőajtót, így is az alsó tepsinek az alja kicsit megszínesedett.