Cukormentes rumos-diós házi szaloncukor recept
- 50 dkg dió megpirítva, és finomra őrölve
- 2 citrom reszelt héja
- 4 evőkanál rum
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 1 citrom leve
- 5 ek cukor és tartósítószer mentes házi baracklekvár
Bevonáshoz 150 g 80% kakaó tartalmú csokoládé.
Elkészítése:
A diót megpirítom, finomra őrölöm. Összegyúrom a hozzávalókat.
Kis golyókat formázok, kicsit meglapítom őket, hogy legyen talpuk és papírral bélelt nagy tepsibe teszem megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.
15 dkg csokit összetörök, és összekeverek 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, és felolvasztom. Mikor kész akkor jól megkeverem, és ellenőrzöm, hogy annyira sűrű-e amennyire akarom- minél sűrűbb annál vastagabb a csoki bevonat. A csokit teáskanállal a diógolyókra öntöm – így a teteje szép lesz és fényes-hidegre teszem, és ha megkötött a csoki rajtuk, akkor a talpukat egyenként csokiba mártom. Megvárom, míg megköt, ha van hibás, akkor meleg késsel javítok a csoki bevonaton. A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.