Mézes krémes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Lapokhoz:
- 9 ek tej
- 9 dkg margarin
- 1 ek szódabikarbóna
- késhegynyi szalalkáli
- kb 65-70 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg cukor
- 15 dkg méz
Krém:
- 1 l tej
- 8 ek cukor
- 12 púpos ek búzadara
- 2,5-3 dl habtejszín
Máz:
- 10 dkg margarin
- 3 enyhén púpozott ek kakaópor
- 3 ek cukor
Elkészítése:
A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, tejet és az olvasztott margarint, majd a mézet is. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a habja elforr és sötét színű nem lesz a massza, majd kihűtjük. A liszthez hozzáadjuk a szalalkálit, majd a masszához dolgozzuk óvatosan.
Először fakanállal is keverhetjük, majd ha ez már nehéz, akkor kézzel dolgozzuk össze. Ne gyúrjunk bele nagyon sok lisztet, mert nehezebb lesz nyújtani. Viszonylag lágy tésztát kell kapjunk, mely nem ragad az edény falához. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk.
A részeket egyenként 31*31 cm-es négyzetté nyújtjuk (nekem erre van egy sütőpapír hátuljára rajzolt ekkora négyzetem és már eleve ezen szoktam nyújtani), majd egy nagy gáztepsi hátulján, 150 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt szép barnára sütjük a lapot. Kitesszük hűlni, majd a következő tésztát is kinyújtjuk és azt is megsütjük.
(Nekem két sablonom van, és amíg az egyik kihűl annyira, hogy letudjam róla húzni, anélkül, hogy eltörném a lapot, addig a másikon nyújtom a következő tésztát.) Mindegyik tésztával így járunk el. A lapokat hagyjuk kihűlni. Nem kell megijedni, hűlés után megkeményednek a lapok. Ekkor vigyázni kell velük, nehogy eltörjenek.
A krémhez a tejből, cukorból és a búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk. Kihűtjük, majd a keményre felvert tejszínnel összekeverjük.
Az egyik lapot beletesszük a tepsibe, rákenjük a krém harmadát, erre újabb lap jön, majd a krém harmada, újabb lap és a krém maradéka, majd befedjük a negyedik lappal a süteményt.
Egy kisebb edénybe kimérjük a máz hozzávalóit, ha szükséges adjunk hozzá 1-2 ek vizet és kis lángon olvasszuk össze. Még melegen a sütemény tetejére öntjük, szépen eloszlatjuk a tetején, majd hűvös helyre tesszük egy éjszakára.
Másnap szeletelve tálalható.
Tipp:
Én úgy szoktam készíteni, hogy veszek egy liter tejet és abból mérem ki a tésztába a 9 evőkanálnyit és a maradékból készítem a krémet.
A nyári forróságban néha úgy szoktam járni, hogy a lapok nem mindig hűlnek ki annyira, hogy meg is keményedjenek. Nem kell izgulni, így is isteni lesz a sütemény, csak az összeállításnál kell vigyázni, nehogy eltörjön a lap.
A máz az maga a tökély. Nem lesz kőkemény, ha megdermed és szeletelni is nagyon egyszerűen lehet. Még forró vizes kés sem kell hozzá. Ha pontosan mérjük ki a hozzávalóit nincs vele semmi probléma. A nyári melegben ha megolvad kicsit akkor vissza kell tenni a hűvösre, vagy be a hűtőbe kicsit és vissza fog dermedni.
Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »