Cseszkó vagy vendégváró szelet recept
Hozzávalók:
Kakaós lapokhoz:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek kakaó
- 1 dkg szalalkáli
- 5 dkg margarin
- kevés tej (kb 1 dl)
Piskótához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 ek liszt
- 6 ek kristálycukor
- fél csomag sütőpor (6 g)
Krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 dl tej
- 5 ek liszt
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
Kakaós lapok:
A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb 27*34 cm-es lapot nyújtunk belőle. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és kés hegyével egy kicsit szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokon süssük meg, de vigyázzunk, mert pár perc alatt kész (5-6 perc). Ha túlsütjük a lapokat akkor könnyen kiszáradhat. Hagyjuk kihűlni.
Piskóta :
A 6 tojás fehérjét keményre felverjük és adjuk hozzá a kristálycukrot. Vigyázva keverjük bele egyesével a tojások sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben süssük mint a lapokat. 180 fokon kb 20 percig süssük (tűpróbáig).
A krémhez :
A lisztet a tejben elkeverjük egy tojással, sűrűre felfőzzük, hagyjuk kihűlni. Gépi habverővel keverjük ki a margarint a porcukorral, vaníliás cukorral.
Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük ki a margarinos krémmel.
A sütemény összeállítása : alulra egy kakaós lap, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, de lehet csokibevonattal is készíteni.
Szeletelés előtt egy nappal állítsuk össze a süteményt, hogy legyen ideje megpuhulni, csak így szeletelhető szépen.