Kerek cseresznyés pite recept
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1 kis doboz görög joghurt (125 g)
- 2 nagy marék cseresznye
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A 24 cm-es piteformát vékonyan kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel.
A lisztet egy tálba szitáljuk, és elkeverjük a sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal. A tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de nem forró vajat és a joghurtot. Végül a lisztet fokozatosan adagolva csomómentes masszává keverjük. A tésztát az előkészített formába simítjuk.
A megmosott cseresznyét kimagozzuk, és a tésztába nyomkodjuk.
180 fokon alul-felülsütéssel 30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Végre érik a kertben a ropogós cseresznye. Sajnos nincs rajta annyi, mint szokott, de ez a kevés már most csodásan édes, pedig még nem is olyan túl sötét színű. Háromévesemmel szedtünk egy kis adagot, aminek egy részét ő szépen meg is eszegette, a maradékból pedig közösen sütöttünk egy kis pitét. Egyszerű kevert tészta, némi gyümölccsel. Mivel a cseresznyének azért nincs olyan intenzív íze a süteményben, mint a meggynek, ezért a citrom és a vanília ellensúlyozza ezt. Nagyon ízlett mindenkinek, biztos vagyok benne, hogy más gyümölccsel (meggy, ribizli, szeder) is meg fogom sütni.