Kerek cseresznyés pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Kerek cseresznyés pite

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 1 kis doboz görög joghurt (125 g)
  • 2 nagy marék cseresznye

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A 24 cm-es piteformát vékonyan kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel.

A lisztet egy tálba szitáljuk, és elkeverjük a sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal. A tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de nem forró vajat és a joghurtot. Végül a lisztet fokozatosan adagolva csomómentes masszává keverjük. A tésztát az előkészített formába simítjuk.

A megmosott cseresznyét kimagozzuk, és a tésztába nyomkodjuk.

180 fokon alul-felülsütéssel 30 perc alatt megsütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Végre érik a kertben a ropogós cseresznye. Sajnos nincs rajta annyi, mint szokott, de ez a kevés már most csodásan édes, pedig még nem is olyan túl sötét színű. Háromévesemmel szedtünk egy kis adagot, aminek egy részét ő szépen meg is eszegette, a maradékból pedig közösen sütöttünk egy kis pitét. Egyszerű kevert tészta, némi gyümölccsel. Mivel a cseresznyének azért nincs olyan intenzív íze a süteményben, mint a meggynek, ezért a citrom és a vanília ellensúlyozza ezt. Nagyon ízlett mindenkinek, biztos vagyok benne, hogy más gyümölccsel (meggy, ribizli, szeder) is meg fogom sütni.