Kerek almás-morzsás pite recept

Hozzávalók:
Morzsához:
- 5 dkg margarin
- 7 dkg liszt
- 7 dkg cukor
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 púpos kk sütőpor
- 7 dkg porcukor
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 12 dkg margarin
- 2 púpos ek tejföl
Töltelékhez:
- 5 nagyobb alma
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 1 púpos ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek étkezési búzadara
Elkészítése:
Egy 24 cm-es piteformát margarinnal kikenünk vékonyan és megszórjuk liszttel.
Morzsa készítése:
A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a felkockázott margarint és elmorzsoljuk benne, majd hűtőbe tesszük.
Tészta készítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a por- és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Egy laza szerkezetű, de nem ragadós tésztát gyúrunk.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a piteforma méretére úgy, hogy kis pereme is legyen. Belefektetjük az előkészített formába. Villával megszurkáljuk, és megszórjuk kevés búzadarával (vagy kekszmorzsával).
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Töltelék készítése:
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, erre most nincs szükség. Az almához adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összeforgatjuk.
Összeállítás:
Az ízesített almát a piteformában várakozó tésztára halmozzuk, elegyengetjük. A hűtőből kivesszük a morzsát és rászórjuk/morzsoljuk az almára.
Betesszük az előmelegített sütőbe és hőlégkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Hű, nagyon vágytam egy kis almás sütire. De nem akartam nagy adagot készíteni belőle. Ezért előkerestem a kerek piteformát. Bevallom, most csak találomra próbáltam a mennyiségeket adagolni, igazítani a forma méretéhez. Nem akartam se vastag tésztásat, se túl vékonyat, a középutat próbáltam megtalálni. Pár fonnyadtabb almát emeltem ki a gyümölcsös kosárból, az lett a töltelék alapja. A morzsa a tetején ropog, amit a fahéjas alma és a puha tészta remekül kiegészít. Legközelebb reszelek egy kis citrom héját is a tésztájába, mert az most bizony kimaradt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »