Kerek almás-morzsás pite recept

Hozzávalók:
Morzsához:
- 5 dkg margarin
- 7 dkg liszt
- 7 dkg cukor
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 púpos kk sütőpor
- 7 dkg porcukor
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 12 dkg margarin
- 2 púpos ek tejföl
Töltelékhez:
- 5 nagyobb alma
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 1 púpos ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek étkezési búzadara
Elkészítése:
Egy 24 cm-es piteformát margarinnal kikenünk vékonyan és megszórjuk liszttel.
Morzsa készítése:
A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a felkockázott margarint és elmorzsoljuk benne, majd hűtőbe tesszük.
Tészta készítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a por- és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Egy laza szerkezetű, de nem ragadós tésztát gyúrunk.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a piteforma méretére úgy, hogy kis pereme is legyen. Belefektetjük az előkészített formába. Villával megszurkáljuk, és megszórjuk kevés búzadarával (vagy kekszmorzsával).
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Töltelék készítése:
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, erre most nincs szükség. Az almához adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összeforgatjuk.
Összeállítás:
Az ízesített almát a piteformában várakozó tésztára halmozzuk, elegyengetjük. A hűtőből kivesszük a morzsát és rászórjuk/morzsoljuk az almára.
Betesszük az előmelegített sütőbe és hőlégkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Hű, nagyon vágytam egy kis almás sütire. De nem akartam nagy adagot készíteni belőle. Ezért előkerestem a kerek piteformát. Bevallom, most csak találomra próbáltam a mennyiségeket adagolni, igazítani a forma méretéhez. Nem akartam se vastag tésztásat, se túl vékonyat, a középutat próbáltam megtalálni. Pár fonnyadtabb almát emeltem ki a gyümölcsös kosárból, az lett a töltelék alapja. A morzsa a tetején ropog, amit a fahéjas alma és a puha tészta remekül kiegészít. Legközelebb reszelek egy kis citrom héját is a tésztájába, mert az most bizony kimaradt.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »