Kerek almás-morzsás pite recept
Hozzávalók:
Morzsához:
- 5 dkg margarin
- 7 dkg liszt
- 7 dkg cukor
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 púpos kk sütőpor
- 7 dkg porcukor
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 12 dkg margarin
- 2 púpos ek tejföl
Töltelékhez:
- 5 nagyobb alma
- 0,5 tasak vaníliás cukor
- 1 púpos ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek étkezési búzadara
Elkészítése:
Egy 24 cm-es piteformát margarinnal kikenünk vékonyan és megszórjuk liszttel.
Morzsa készítése:
A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a felkockázott margarint és elmorzsoljuk benne, majd hűtőbe tesszük.
Tészta készítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a por- és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Egy laza szerkezetű, de nem ragadós tésztát gyúrunk.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a piteforma méretére úgy, hogy kis pereme is legyen. Belefektetjük az előkészített formába. Villával megszurkáljuk, és megszórjuk kevés búzadarával (vagy kekszmorzsával).
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Töltelék készítése:
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, erre most nincs szükség. Az almához adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összeforgatjuk.
Összeállítás:
Az ízesített almát a piteformában várakozó tésztára halmozzuk, elegyengetjük. A hűtőből kivesszük a morzsát és rászórjuk/morzsoljuk az almára.
Betesszük az előmelegített sütőbe és hőlégkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Hű, nagyon vágytam egy kis almás sütire. De nem akartam nagy adagot készíteni belőle. Ezért előkerestem a kerek piteformát. Bevallom, most csak találomra próbáltam a mennyiségeket adagolni, igazítani a forma méretéhez. Nem akartam se vastag tésztásat, se túl vékonyat, a középutat próbáltam megtalálni. Pár fonnyadtabb almát emeltem ki a gyümölcsös kosárból, az lett a töltelék alapja. A morzsa a tetején ropog, amit a fahéjas alma és a puha tészta remekül kiegészít. Legközelebb reszelek egy kis citrom héját is a tésztájába, mert az most bizony kimaradt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

