Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kerek almás-morzsás pite recept

Kerek almás-morzsás pite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    Morzsához:

    • 5 dkg margarin
    • 7 dkg liszt
    • 7 dkg cukor

    Tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • 1 nagy csipet só
    • 1 púpos kk sütőpor
    • 7 dkg porcukor
    • 0,5 tasak vaníliás cukor
    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 12 dkg margarin
    • 2 púpos ek tejföl

    Töltelékhez:

    • 5 nagyobb alma
    • 0,5 tasak vaníliás cukor
    • 1 púpos ek cukor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1 ek étkezési búzadara

    Elkészítése:

    Egy 24 cm-es piteformát margarinnal kikenünk vékonyan és megszórjuk liszttel.

    Morzsa készítése:

    A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a felkockázott margarint és elmorzsoljuk benne, majd hűtőbe tesszük.

    Tészta készítése:

    A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a por- és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Egy laza szerkezetű, de nem ragadós tésztát gyúrunk.

    Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a piteforma méretére úgy, hogy kis pereme is legyen. Belefektetjük az előkészített formába. Villával megszurkáljuk, és megszórjuk kevés búzadarával (vagy kekszmorzsával).

    A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

    Töltelék készítése:

    Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, erre most nincs szükség. Az almához adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összeforgatjuk.

    Összeállítás:

    Az ízesített almát a piteformában várakozó tésztára halmozzuk, elegyengetjük. A hűtőből kivesszük a morzsát és rászórjuk/morzsoljuk az almára.

    Betesszük az előmelegített sütőbe és hőlégkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük.

    Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

    Tipp:

    Hű, nagyon vágytam egy kis almás sütire. De nem akartam nagy adagot készíteni belőle. Ezért előkerestem a kerek piteformát. Bevallom, most csak találomra próbáltam a mennyiségeket adagolni, igazítani a forma méretéhez. Nem akartam se vastag tésztásat, se túl vékonyat, a középutat próbáltam megtalálni. Pár fonnyadtabb almát emeltem ki a gyümölcsös kosárból, az lett a töltelék alapja. A morzsa a tetején ropog, amit a fahéjas alma és a puha tészta remekül kiegészít. Legközelebb reszelek egy kis citrom héját is a tésztájába, mert az most bizony kimaradt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá