Kerek almás-morzsás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Morzsához:

  • 5 dkg margarin
  • 7 dkg liszt
  • 7 dkg cukor

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 púpos kk sütőpor
  • 7 dkg porcukor
  • 0,5 tasak vaníliás cukor
  • 1 kisebb tojás sárgája
  • 12 dkg margarin
  • 2 púpos ek tejföl

Töltelékhez:

  • 5 nagyobb alma
  • 0,5 tasak vaníliás cukor
  • 1 púpos ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek étkezési búzadara

Elkészítése:

Egy 24 cm-es piteformát margarinnal kikenünk vékonyan és megszórjuk liszttel.

Morzsa készítése:

A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a felkockázott margarint és elmorzsoljuk benne, majd hűtőbe tesszük.

Tészta készítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a por- és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Egy laza szerkezetű, de nem ragadós tésztát gyúrunk.

Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a piteforma méretére úgy, hogy kis pereme is legyen. Belefektetjük az előkészített formába. Villával megszurkáljuk, és megszórjuk kevés búzadarával (vagy kekszmorzsával).

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Töltelék készítése:

Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, erre most nincs szükség. Az almához adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összeforgatjuk.

Összeállítás:

Az ízesített almát a piteformában várakozó tésztára halmozzuk, elegyengetjük. A hűtőből kivesszük a morzsát és rászórjuk/morzsoljuk az almára.

Betesszük az előmelegített sütőbe és hőlégkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Hű, nagyon vágytam egy kis almás sütire. De nem akartam nagy adagot készíteni belőle. Ezért előkerestem a kerek piteformát. Bevallom, most csak találomra próbáltam a mennyiségeket adagolni, igazítani a forma méretéhez. Nem akartam se vastag tésztásat, se túl vékonyat, a középutat próbáltam megtalálni. Pár fonnyadtabb almát emeltem ki a gyümölcsös kosárból, az lett a töltelék alapja. A morzsa a tetején ropog, amit a fahéjas alma és a puha tészta remekül kiegészít. Legközelebb reszelek egy kis citrom héját is a tésztájába, mert az most bizony kimaradt.