Hozzávalók:
Morzsához:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
Egy 24 cm-es piteformát margarinnal kikenünk vékonyan és megszórjuk liszttel.
A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a felkockázott margarint és elmorzsoljuk benne, majd hűtőbe tesszük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval, a por- és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a margarint és elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Egy laza szerkezetű, de nem ragadós tésztát gyúrunk.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a piteforma méretére úgy, hogy kis pereme is legyen. Belefektetjük az előkészített formába. Villával megszurkáljuk, és megszórjuk kevés búzadarával (vagy kekszmorzsával).
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét kinyomkodjuk, erre most nincs szükség. Az almához adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összeforgatjuk.
Az ízesített almát a piteformában várakozó tésztára halmozzuk, elegyengetjük. A hűtőből kivesszük a morzsát és rászórjuk/morzsoljuk az almára.
Betesszük az előmelegített sütőbe és hőlégkeveréssel kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
Hű, nagyon vágytam egy kis almás sütire. De nem akartam nagy adagot készíteni belőle. Ezért előkerestem a kerek piteformát. Bevallom, most csak találomra próbáltam a mennyiségeket adagolni, igazítani a forma méretéhez. Nem akartam se vastag tésztásat, se túl vékonyat, a középutat próbáltam megtalálni. Pár fonnyadtabb almát emeltem ki a gyümölcsös kosárból, az lett a töltelék alapja. A morzsa a tetején ropog, amit a fahéjas alma és a puha tészta remekül kiegészít. Legközelebb reszelek egy kis citrom héját is a tésztájába, mert az most bizony kimaradt.